New years resolution

Profi (nem) újévi fogadalom a változáshoz

Ha egyszer csak fejlődni akarsz, ne várd az új évet, a tökéletes pillanatot, hogy változást ígérj magadnak! Még egy félnapos tréning sem érhet véget elhatározások nélkül: egy ütős önígéret nélkül  nem változás a változás. Ne várj a mágikus időpontra!  Mindegy, mikor jön az ötlet, az viszont nem, hogyan fogalmazod meg… “Bevonzás”-mentes ígéret haszonelvű módra.

Menj bele a részletekbe!

Fogalmazd meg minél konkrétabban, mit fogsz vagy mit nem fogsz tenni. Nem azért, mert ettől “bevonzod” a vágyad tárgyát, és minden sikerül majd. (Sőt, ezt az egész bevonzás témát most azonnal verd ki a fejedből!) Hanem egyszerűen azért, hogy menet közben pontosan tudd: adott döntésed, cselekedeted megfelel-e a fogadalmadnak. Ha az elhatározásod úgy szól, hogy “spórolni fogok”, akkor ezerféle módon megmagyarázhatod,hogy egy-két fülbevaló (tequila vagy starbucks-os brownie)  miért fér még éppen bele ebbe. Inkább fogalmazz úgy, hogy “mostantól három hónapig nem veszek több kiegészítőt”. Így nem kell minden egyes vásárláskor hosszas mérlegelésbe (önálltatásba) fognod, hogy eldöntsd, az adott kiadás még a spórolás határain belül van-e.

Azt mondd meg, mit akarsz (ne azt, amit nem)!

Megint nem azért, mert a negatív megfogalmazással a negatív dolgot “vonzod be” a vágyott pozitív helyett, ez butaság! Sőt, van olyan fogadalom, aminél egy negatív megfogalmazás (mit nem fogsz tenni) nagyon is megfelel – mint az előző, ékszeres példában. Sokszor – főleg érzelmi dolgoknál – segítesz magadnak, ha kitalálod, mit, vagy miket akarsz tenni ahelyett, amit nem akarsz tenni. Szerintem a “nem leszek ideges, ha tömeg van a metrón” tipikusan ilyen elhatározás. Amikor a fogadalmad teljesítése során először szembesülsz azzal, hogy kezdesz ideges lenni a metrón, hálás leszel magadnak, hogy annak idején konkrét tippeket is megfogalmaztál. Például: “a metrós tömegben zenehallgatással terelem el a figyelmemet”. Nem rossz, ha nehéz esetekre több megoldási alternatívával is készülsz.

Legyen hozzá kedved!

Ne fogadj meg olyasmit, amit mások várnak el tőled, de Te nem igazán akarod megtenni. Ne fogadd meg azt, amire már most húzod a szádat. Fogadd meg azt, amihez valóban kedved van, és aminek tényleg tudsz örülni. Persze lehet, hogy akarod is, meg nem is, mert jó lenne, de… Segíthet, ha végiggondolod, mi lesz jobb attól, ha betartod a fogadalmadat. Ne állj meg egy előnynél, szedj össze minél többet! Vedd számba azt is, mit fognak észrevenni rajtad mások (akik fontosak Neked). Ha még így sem sikerül elég érvet összegűjtened a változási ígéreted mellett, akkor szerintem ne erőltesd: inkább fogadj meg valami mást!

Tartsd észben (naptárban)!

Vajon hány újévi fogadalmunkra emlékszünk az év elteltével? Egyáltalán mi a szilveszteri fogadalmak kiértékelési határideje? Döntsd el, mennyi időre szól az elhatározásod, és állíts be egy emlékeztetőt, hogy a megfelelő pillanatban ellenőrizhesd magad. A biztonság kedvéért ne alapozz arra, hogy emlékezni fogsz, inkább szó szerint írd le az ígéretedet. Vedd magad komolyan: ugye nem a levegőbe akarsz ígérgetni? Akkor állítsd be az emlékeztetőt!

Most!

Hozzászólások

hozzászólás