Három félreértett lelki betegség

Egyszer meg kellene csinálni a pszichiátriai betegségek kézikönyvét (DSM IV) kizárólag filmekből. Addig is, míg eljön ez a boldog idő, összeszedtem a hosszú lista néhány elemét három olyan betegség kapcsán, amik a hétköznapi szókincsünk részét képezik – néha eléggé félrevezetően, félelmeinket, előítéteinket táplálva. Például olyan depis vagy? Esetleg skizofrén érzésed van? Nézzünk meg, hogyan ne keverd össze a három leggyakrabban félreértett mentális betegséget!

Paranoid skizofrénia

kategóira: skizofrénia és más pszichotikus zavarok / skizofrénia

Nem, ez nem olyan, mint a Dr. Jekyll és Mr. Hyde-ban. A skizofréneknek egy énjük van, aki egymagában is eléggé furán viselkedik. Általában ijesztő dolgokat hallucinál, különös dolgokat lát, hall, amiket a valósággal összefűzve jól kidolgozott elméleteket alkot például arról, hogy a lányok hajában antenna van, amivel lehallgatják a fiúk gondolatait. Talán viccesnek hangzik, de gondolj bele: mit tennél, ha rájönnél, hogy ha három méterre megközelítesz valakit, minden titkos gondolatodat megtudja? Ugye, Te is betekernéd a fejed alufóliával vagy bezrákóznál a szobádba?! A betegség általában fiatal felnőttkorban érkezik, aztán hullámokban (subokban) jön elő. A skizofrének az idő egy részében egészen jól vannak, és esélyes, hogy ha ilyenkor találkozol velük, nem tűnik fel rajtuk semmi különös. Mivel jobban félnek tőled, mint Te tőlük, legtöbbször nem veszélyesek másokra.

Ne keverd össze

  • A disszociatív személyiségzavarral: ami olyan, mint Dr. Jekyll és Mr. Hyde-ban, vagy a Legbelső félelemben. A skizofrénia – a köznyelvi definícióval ellentétben – sem a személyiség, sem a tudat hasadását nem jelenti. Skhizein= hasadás, phren= elme, a skizofrénia pedig az elme “hasadását”, megbomását, a gondolati működés megborulását jelenti. Míg a disszociatív személyiségzavarral a pszichiáterek is inkább csak a filmekben találkoznak, a skizofrénia meglehetősgen gyakori, kb. minden századik embert érint.
  • A szorongásos zavarokkal: attól még, hogy valaki – a pánikroham elérésééig – fél a tömegtől, a nagy terektől, a kosztól vagy a rendetlenségtől, és emiatt aztán ki sem jön a szobájából, nem biztos, hogy skizofrén. A két betegséget a hallucinációk különböztetik meg egymástól: skizofréniában biztosan vannak, szorongásos zavarnál biztosan nincsenek.

Gyógyítása

Ezt a filmet azért szeretem, mert megmutatja, mit kell tenni a skizofrénekkel, hogy ne érezzék olyan rosszul magukat: szimplán érdeklődni az iránt, amiket mondanak, örülni a klassz dolgoknak és együttérezni a rosszakkal. Győzködni, megmagyarázni, okosan érvelni a furcsa elméleteikkel kapcsolatban TILOS. Ezzel együtt a gyógyszer, és a család / közösség bevonása sem árt.

Nemi identitászavar

kategória: szexuális zavarok és nemi identitászavarok / nemi identitászavarok

Ismertebb nevén transzneműség, vagy transzszexualitás. A transzszexuális személyen legtöbbször már gyerekkorában látni, hogy valami másképp van, mint másoknál. A kisfiúk anyukájuk sminkcuccai iránt érdeklődnek, a kislányok azt kérdezgetik a szüleiktől, mikor változnak már végre fiúvá. A rossz érzések könnyen rejtve maradhatnak – leggyakrabban a serdülőkorig: kemény dolog átélni, ahogy a tested valami olyasmivé változik, ami egyáltalán nem Te vagy. Nem csoda, ha a legtöbb transzneműnek ilyenkor borul fel teljesen az élete. Ha van rá lehetőségük, sokszor nem-átalakító műtéten esnek át, plasztikával, hormonkezeléssel és effélékkel, de van, aki megelégszik azzal, hogy orvosi beavatkozás nélkül, például öltözködését, hajviseletét és persze a szokásait, viselkedését tekintve válik megfelelő neművé.

Ne keverd össze

  • A homoszexualitással: A nemi identitás (fiú vagy vagy lány) nem függ össze a nemi prefernciával (a fiúkat vagy a lányokat szereted). Vagyis: élnek a Földön például leszbikus transzneműek: férfi testtel és női lélekkel rendelkező emberek, és a nőkhöz vonzódnak. Arról nem is beszélve, hogy a homoszexualitás orvosi értelemben már jó harminc éve nem számít betegségnek.
  • A transzvesztitizmussal:  azt jelenti, hogy valaki szereti az ellenkező nem ruháit viselni, de a teste és a leke azonos neműek. A szexuális zavarokon belül ez egy másik kategóriába, a parafíliák (fetisizmus, pedofília, exhibícionizmus) közé tartozik.

Gyógyítása

A nemátalakító műtét mellé jól jön valamilyen pszichoterápiás támogatás is a transznemű és a családja számára. A műtét óriási anyagi, időbeli ráfordítással, megterhelő társadalmi következményekkel  és elképesztő testi szenvedéssel jár.

Depresszió

kategória: hangulatzavarok 

Több mint tíz fajtája van, főleg attól függően, hogy milyen erősek a tünetek, és mikor jelentkeztek utoljára. A “depresszió” szó a hétköznapi szókincsünk részévé vált, – “olyan depis vagyok” -, de általban csak azt akarjuk mondani vele, hogy szomorúak, lehangoltak vagyunk és nincs kedvünk semmihez. A hétköznapi depihez képest egy klinikai diagnózishoz szükség van  valamilyen evés- vagy alvászavarra, erőteljes örömképtelenségre, koncentrációs zavarokra, sok-sok sírásra vagy arra, hogy valaki folyamatosan, és erőteljesen aggódjon valami miatt. Rosszabb esetben  a hangulathoz illő hallucinációkkal, és elég gyakran öngyilkossági kísérlettel is járhat a dolog. Igazából bármikor eljöhet, de leggyakrabban 20 és 40 éves kor között alakul ki. A nyomasztó érzések és kilátástalan helyzet javítására a depressziósok is gyakran öngyógyításba fognak – akárcsak a nem depressziósok a hétköznapi depijük idején – , ezért a betegség gyakran együtt jár valamilyen függőséggel is.

Ne keverd össze

  • A gyásszal: vannak élethelyzetek, amikor az lenne a fura, ha nem éreznénk rosszul magunkat. Egy szakítás, haláleset vagy más veszteségélmény után általában elönt minket a szomorúság, ami nem depresszió, hanem rendes (!) gyász, ami jó esetben – persze idővel – magától elmúlik.
  • Az insomniával: ha valaki nem tud elaludni, vagy nem tudja nyugodtan átaludni az éjszakát, az önmagában még “csak” az alvászavarok közé tartozik. Persze ha valaki állandóan fáradt, akkor megeshet, hogy ideges, rosszkedvű, nem sikerülnek a dolgai, és ez önmagában elég nyomasztó, de nem egyenlő a depresszióval. Függetlenül ettől, érdemes vele foglalkozni, mert ha ez elég hosszú ideig tart, akkor depresszió is lehet belőle.

Gyógyítása

Enyhébb formái klasszul gyógyíthatók szelíd pszichoterápiával, de van, hogy emellé érdemes valamilyen antidepresszánst is szedni – persze kizárólag alkohol nélkül, mert ezek a bogyók jóval erősebbek, mint a cataflam. Mint a legtöbb ilyen problémánál, itt is jót tesz a támogató, elfogadó környezet. Az “összeszedhetnéd már magad” tartalmú jótanácsok inkább ártanak, mint használnak.

************************************************************************************************************************************

Ha van kedved beszállni a DSM IV TR filmes verziójának összeállításába, írd be a filmjeidet ide. Egy ehhez vagy ehhez hasonló listára gondoltam, de nem pont ugyanilyenre: itt a kézikönyv nagyobb betegségkategóriái mentén gyűjöttek filmeket, én pedig egy olyat szeretnék, ahol minden betegségtípushoz van egy-egy film. Lehet, hogy ez a tizenhat féle depressziótípusnál, és a hatféle hallucinogénfüggőség esetében nem annyira könnyen kivitelezhető, ezért könnyítésképpen jeleneteket is gyűjtök, amiben jól, hitelesen jelenik meg egy-egy betegség. (Ha valaki minden filmet / jelenetet végignéz, egyből mehessen vizsgázni pszichopatológiából.) Ami még fontos, hogy egy film csak egy helyen legyen. Az említett listában szegény Natalie Portman a Black Swanben legalább öt dologgal diagnosztizálva lett.

Bár lehet, hogy ez a táblázat dolog inkább egy grandiózus téveszme némi kényszeres színezettel…

kép

Hozzászólások

hozzászólás