Négy asszertív olvasmány

Az asszertivitás / konfliktuskezelés egy készség, és mint ilyen nem fejleszthető – pusztán – azzal, hogy olvasol, gondolkozol vagy beszélgetsz róla. De ahogy például az autóvezetésnél (az is egy készség) van a kresz meg az autó működésének alapjai, amit elméletben meg kell tanulni, az asszertivitás terén is vannak a gyakorlati készségeknek elolvasható, lexikálisan megtanulható és begyakorlandó részei. Aztán, ha az alapok megvannak, akkor jöhetnek a vezetéstechnika tréningek, próbavezetések meg az autószerekő OKJ, asszertivitás terén pedig például az alábbi olvasmányok.

P.E.T. A szülői eredményesség tanulása

Ne tévesszen meg, hogy a rövid kis könyv elsősorban szülőknek szól (van belőle vezetői és tanári változat is), a módszere igazából mindenféle kapcsolatban alkalmazható. Thomas Gordon, a szerző pedig akkora ember volt, hogy a világjobbító tevékenységéért háromszor is Nobel-békedíjra jelölték. Akármilyen képzésre is méssz konfliktuskezelés témában, a Gordon módszer (értő figyelem, énüzenet, problémaablak) egészen biztosan az egyik központi eleme lesz a tananyagnak.

Hangoskönyvben is megvan, és tényleg nem hosszú: hat óra alatt meghallgathatod!

Erőszakmentes kommunikáció – A szavak ablakok vagy falak

Marshall Rosenberg neve, és az általa kigondolt erőszakmentes kommunikáció (EMK) módszere legalább olyan ismert konfliktuskezelés témában, mint Gordoné. Amúgy mindketten a személyközpontú pszichológia egyik alapítójának, Carl Rogersnek ❤ ❤ ❤ voltak a tanítványai, ami a rendszerükön egyébként eléggé látszik is. Rosenberg könyvét egyelőre nem olvastam, de egy összehasonlítás szerint a legfontosabb különbség nem a tartalomban, inkább csak a dolog előadásmódjában van. Így első ránézésre az EMK kicsit játékosabb, és ettől talán gyerekeknek könnyebb tanítani… de ez tényleg csak egy okos(kodó) találgatás részemről.

Rosenbergtől is vannak könnyen elérhető hangoskönyvek angolul, de audible-ben az EMK alapkönyvet nem találtam meg.

Túszok a tárgyalóasztalnál – Konfliktuskezelés mesterfokon

Egy fokkal kevésbé praktikus, vagyis a gyakorlati alkalmazásra fókuszáló George Kohlreiser könyve, de azért elég érdekes és motiváló is. Igaz, az olyan kifejezésektől, hogy “kötelékciklus” vagy “belső látás” vagy a “szív ereje” engem kicsit kiráz a hideg, de lehet, hogy angolul nem tűnt volna föl. Viszont a meghallgatás, az odafigyelés, az őszinte, szeretteli kommunikáció pszichológiai elméleteit elég alaposan és meggyőzően tárgyalja, és azért van benne egy De ami tényleg ütős benne, hogy a szerzője tényleg, a valóságban és igaziból túsztárgyalóként dolgozott! Márpedig ha van olyan módszer, ami olyan, elképesztően kiélezett helyzetekben is működik, mint egy túszhelyzet… akkor azt a módszert ismerni _kell_!

Hangoskönyvben, angolul tíz és fél óra.

Emberi játszmák

Összesen kétszer olvastam el ezt a könyvet, de tény, hogy nagyjából kétévente el lehetne, és tudna újat mondani. Bár valamennyi gyakorlati öltetet is találhatsz benne, inkább a konfliktusok hátterében rejlő motivációkról szól a dolog. Az alapgondolata az, hogy mindannyian szeretetre, elismerésre és figyelemre vágyunk, még akkor is, ha ezeket néha nagyon-nagyon furmányos módon igyekszünk is beszerezni.

Bár nem ismeretterjesztő könyv, az egyszerű nyelvezete és könnyed, szellemes stílusa miatt bárki számára érthető és élvezhető olvasmány. Nekem megváltoztatta az életemet, és fixx, hogy neked is tartogat jópár aha-élményt!


Lehet, hogy nem túl rohanóvilágunk barát, hogy könyveket ajánlok, de ezekről tényleg azt gondolom, hogy megérik a rájuk fordított idő minden percét! De könyvek helyett (vagy könyvek után!) bőven jól jársz azzal is, ha youtube-on keresel a szerzők nevére. Engem legalábbis mindig lenyűgöz, ha az egykori államvizsga tételeim címeiben szereplő, elképesztően nagy emberek hozzám beszélnek a képernyőről.

Hozzászólások

hozzászólás