Miről szól a Prezi.com tréning?

Ha már tudod, hogy hasznos lenne neked egy Prezi tréning, akkor ezen linken jelentkezhetsz! Ha nem vagy biztos benne, akkor íme egy kis segítség, hogy eldöntsd, érdemes-e megtanunod a prezit!

Mi a prezi? 

Egy (majdnem) végtelen virtuális tábla, amivel minden eddiginél ütősebben tálalhatod a mondanivalódat. A prezi ezen kívül egy mozgalom, ami az ötletek megosztásáról szól. Technikailag pedig a prezi egy “prezentációkészítő eszköz*”, ami a szokásos diasor helyett egy hatalmas vásznat tesz eléd, hogy kedved szerint zoomolhass rajta ide-oda. Na, de száz szónak is egy kép a vége! Ha nem ismered a prezit, nézd meg a saját szemeddel itt!

Mire használhatom a prezit?

*Nem szeretek úgy fogalmazni, hogy a prezi egy prezentációkészítő eszköz. A prezentációról az jut eszünkbe, hogy egy vászon előtt állva emberek egy csoportjához beszélünk. Persze a prezi erre is jó, de még ezer másik dologra. Készíthetsz vele tananyagot, üzleti ajánlatot, önéletrajzot, meghívót, szakdolgozati védést, útinaplót, szerelmeslevelet, elmetérképet, de akár sima ábrákat, képeket is. És valószínűleg még egy csomó mindent, amire én nem is gondoltam, neked pedig egyből eszedbe jut majd, hogy… (Egészen vad dolgok vannak egyébként.)

Érdemes-e eljönnöm a prezi oktatásra?

Nem biztos. A prezi nem igényel különösebb informatikai tudást, és egyáltalán nem kell programozónak, prezi szakértőnek vagy dizájnernek lenned, hogy szuper prezit készíts. Elég, ha kellően kíváncsi vagy, hajlandó vagy kicsit utánanézni dolgoknak, időt szánni az inspirálódásra és próbálkozni. Ha magadra ismersz, akkor inkább ess neki a tanulásnak most! A prezi honlapján megtanulhatod az alapokat, ha pedig követed őket facebookon, könnyen elcsíphetsz egy webináriumot a témában, de az én nevem alatt is találhatsz egy-egy oktatóanyagot a témában.

Sokan viszont arról számolnak be, hogy nehezen veszik rá magukat egyedül, vagy hogy a kezdeti kísérletezés olyan macerás (vagy egyenesen kudarcokkal teli) volt, hogy elment a kedvük, még mielőtt egy értelmes szintre jutottak volna. Az oktatás segítégével pont ezt a kezdeti idegtépő fázist spórolhatod meg, plusz átugorhatod az olyan tipikus hibákat, amiket mindenki elkövet az első néhány prezijénél. Megbeszéljük, mire érdemes használni a prezit, mert vannak olyan dolgok, amikre egyszerűen nem alkalmas. Azt is megmutatom, hogy mit IGEN és mit NAGYON NE a preziben, hogyan érdemes prezit tervezni, és egy csomó ötletet is felvillantok, de csak azért, hogy a elszabadítsam velük a Te ötleteidet. Ha mindez jól hangzik számodra, akkor érdemes jönnöd!

Mi az, hogy prezintációs tréning?

Végre, a kedvenc kérdésem! 🙂 Az elkészült prezid önmagában csak egy eszköz, és nem a lenyűgöző / maradandó / ütős satöbbi prezentáció TITKA. Nem prezintálja önmagát, azt Neked kell megtenned. Erre nincsenek tippek és trükkök. Csak akkor lesz valóban jó az előadásod, ha gyakorlod. Erre való a képzés második része, a tréning. Engem mindig elkeserít, hogy mi magyarok, mennyire le vagyunk maradva ebben… Amerikában már első osztálytól gyakorolják a “show and tell”-t és nézd meg: egy amerikai bármiről képes úgy beszélni, mintha a világ legérdekesebb dolga lenne! Mi meg? A legérdekesebb (és a szívünkhöz igazán közel álló) témáról is sokszor úgy adunk elő, hogy a közönségünk unja a dolgot… A puding próbája az evés: a tréningen teszteljük, hogyan működik a prezid a gyakorlatban.

Miben különbözik az oktatás és a tréning?

Az oktatás során ülünk a gép előtt és a prezi.com-ot bűvöljük, egészen addig, amíg elég ügyes nem leszel ahhoz, hogy otthon, egyedül folytasd tovább.  A tréningre már egy színpadképes prezivel érkezel (szívesen adok egy munkafüzetet a felkészüléshez), amit bemutatsz a csoportnak, ők pedig – velem együtt – visszajelzést adnak a prezidre és a prezintációdra. A tréning attól lesz tréning, hogy kipróbálod magad és használod a csoportot. Szerintem ebből lehet a legtöbbet tanulni. A csoportműködés tök jó dolog! Inspirálhatod a többieket, inspirációt nyerhetsz tőlük, és nem utolsó sorban mások hibáiból tanulhatsz.

De nem elég, ha a barátaim véleményezik a prezintációmat? 

Hát, az is több, mint a semmi, és klassz dolog, ha olyan rendes barátaid vannak, akik rád szánják az idejüket! Ők viszont máshogy állnak hozzád, másképp ismernek téged, egészen máshogy látnak, mint a leendő (esetleg szakmai) közönséged fog. A visszajelzés adás és kapás ráadásul nem csak játék és mese. Ezért jó, ha olyan kereteket szabunk hozzá, amik biztosítják, hogy ne sértődés, hanem fejlődés legyen belőle. Ehhez jön jól a tréner.

Nekem elég lenne csak az oktatás…

Semmi gond! A képzés két része, az oktatás és a tréning külön-külön is értelmezhetők. Ha nincs szükséged a gyakorlásra, akkor jöhetsz kizárólag az oktatás részre is, ha pedig már kívülről fújod a prezit, de szívesen gyakorolnád az előadást, akkor a tréning modulon a helyed.

Kell a számítógépem?

Igen, mindenképp! Két oka van, hogy nem biztosítok Neked gépet. Az egyik, hogy szerintem jobban jársz, ha egyszerre csak egy új dolgot tanulsz, a prezit, és közben nem kell még azzal is küzdened, hogy az éppen eléd rakott gépen hol vannak a billentyűk. A másik ok, hogy ha adnék neked gépet, az eléggé megdobná az oktatás költségeit. Tudod, ez olyan, mint az önkiszolgáló étterem: a kedvező árért cserébe vállalod, hogy bizonyos dolgokat magad oldasz meg. Ha nincs saját géped, kérj kölcsön egyet, és a találkozás előtt küldj róla pár ímélt, hogy kicsit megszokd a billentyűzetet.

De én annyira nem értek a számítógéphez…

Akkor duplán érdemes jönnöd! Az én szakmám (a trénerség) az egyéni igényeken alapuló képzésről szól – na meg arról, hogy úgy tanulunk, ha rögtön ki is próbáljuk a dolgokat. Ha gyengébb vagy felhasználói ismeretek terén, az csak annyit jelent, hogy jobban örülsz majd, ha a gombnyomásaid sikerrel járnak, és megtapasztalod, hogy Neked is megy. Azért tanulunk és gyakorlunk kisebb csoportban, hogy mindenki megkapja, amiért jött. Ha ezek után még mindig úgy gondolod, hogy csak hátráltatnád a csoportot, akkor hívj föl, szóban könnyebben lelket öntök beléd! 🙂

Nos, találkozunk? Jelentkezz ezen linken!

Az oktatás anyagát a prezi.com által javasolt curriculum alapján készítettem el, de semmilyen hivatalos kapcsolatban nem állok a prezi.com-mal mint szervezettel, azon túl, hogy rajongó vagyok. Ez tréninget nem ellenőrizte és nem is szponzorálja a prezi.com, tehát az oktatás és a tréning minőségéért egyedül én tartozok felelősséggel. Ha érdekel a prezi erről szóló jogi iránymutatása, elolvashtod itt. Az adataiddal nem élek vissza és nem szolgáltatom ki őket harmadik félnek. 

Hozzászólások

hozzászólás