Fegyelmezett brainstorming: mandala módszer

Ha ötletekre van szükséged, prezit, kampányt, tananyagot, stratégiát, munkanapot akarsz tervezni, vagy izgalmasabbá szeretnél tenni egy elemzést, akkor érdemes kipróbálnod a mandala módszer nevű szellemi alkotótechnikát. Egyéni gondolkodásra vagy moderációs eszközként a céltalan meetingek egyik hatékony ellenszereként is használható. Nekem bejött.

A mandala módszer a japánok kedvenc kreatív szellemi alkotótechnikája: az egyéni vagy csoportos gondolkodást segítő moderációs eszköz, ami többek között ötletelésre, feltárásra vagy akár a tervezésre is használható. Egy leírás nehezen adja vissza, mennyire hasznos és inspiráló tud lenni ez a módszer. Ha igazán látni szeretnéd, mit tud, akkor végy egy ötletet, egy nyugodt negyed órát, és próbáld ki a gyakorlatban!

Mire használhatod?

• ötletek gyűjtésére
• egy probléma feltárására
• érvek és ellenérvek gyűjtésére
• tervezésre
• szempontok megvizsgálására
• és effélékre

Mire ne használd?

Döntéshozásra. Ha egyetlen végeredményre akarsz jutni (egyet akarsz kiválasztani több közül), akkor semmiképp. A mandala módszer arra való, hogy egy gondolati egységből sokat csinálj, nem pedig fordítva. Ha nem ismersz döntéshozatalra alkalmas facilitációs technikát, simán csak bízz magadban, vagy olvass valamit a neten!

Hogyan csináld?

1. Döntsd el, hogy min szeretnél agyalni, mihez szeretnél ötleteket gyűjteni! Ha megvan, fogalmazd meg egyetlen (najó, legfeljebb két) szóban, és írd fel a mandala középső mezőjébe, ide:

mandala üres

2. A középpontot körülvevő mezőket töltsd ki nyolc olyan dologgal, ami a központi elemmel kapcsolatban fontos lehet. Bármit írhatsz: a központi téma előnyét, hátrányát, vagy más tulajdonságát, a hozzá tartozó eszközöket, feladatokat, véleményeket, tényeket, veszélyeket, lehetőségeket. A mandala tervezéshez (kampányok, stratégia, projekt, tananyag), akár prezentációk felépítéséhez is kiválóan használható! Ha például a Flow állapot témáját szeretném minél jobban kibontani egy prezi összeállítása során, az valahogy így nézne ki:

mandala Flow

Ha igazán penge akarsz lenni, akkor ebben a sorrendben haladj az első kör mezőinek kitöltésekor:

mandala számozott

Miért? Azért, mert a mandala éppen a kötöttségeivel inspirál (például mindenki tudja, hogy a rubrikák azért vannak, hogy kitöltsük őket, tudjuk, hogy nem maradhatnak üresen. Egy ismeretlen belső ösztön hatására, ha rubrikát látunk, mindjárt bele akarunk írni valamit.) A feltöltési sorrend is egy ilyen inspiráló kötöttség. A mandala eredetileg mégiscsak egy spirituális kör. A szellemi nirvánához pedig az kell, hogy szabályosan haladj a gondolkodással. 🙂
Klassz dolog, ha minden keretet ki tudsz tölteni, de ha nem megy, nem kell erőltetni.

3. Most pedig fókuszt váltunk: az első asszociációidat (vagyis a központ körüli mezőket) tesszük meg új központoknak, s ezek után a feladat a 2. lépéstől ismétlődik. Vagyis töltsd ki az új középpontokat körülvevő nyolc-nyolc-nyolc-nyolc (8*8) mezőt olyasmikkel, amik az új központokkal kacsolatban fontosak lehetnek. Itt is érvényes, ami az előbb: 8*8 nem kell, hogy feltétlenül = 64 legyen… maradhat üresen is mező, ha nincs épp nyolc ötleted, túl rövid az időd vagy a türelmed. A flows példán mindez így nézne ki:

mandala flow kitöltve

4. Kész a mandalád! Nézd át az eredményt, vagy ha többen készítettétek, beszéljétek meg, hogyan tovább! Az ötleteket felhasználhatjátok rögtön, vagy eltehetitek későbbre is.

Valójában a mandala nem más, mint egy négyzetesített, szabályos és bölcs elmetérkép. Egyszerre szertelen (akármit írhatsz, ami az adott témáról eszedbe jut), és kötött (a rubrikák véges száma  miatt). Mivel letisztult és egyszerű, sokféle folyamat részeként felhasználható. Ráadásul akárki meg tudja tanulni körülbelül három-öt perc alatt. (A módszerről bővebben ebben a könyvben olvashatsz.)

Brainstorming Prezivel

Ha a papír helyett / mellett a képernyőn is szívesen gondolkozol, akkor nincs is jobb eszköz ehhez a változó fókuszú gondolkodási technikához, mint a prezi! A (majdnem) végtelen zoomolási lehetőség miatt nem csak hatvannégy, hanem akármennyi mezőt (és nyolcas osztást) létrehozhatsz. A papír alapú verzióval ellentétben a kamera mozgatásával megoldhatod, hogy egyszerre ne az összes mezőt, hanem csak az éppen fókuszban lévő altémát lásd magad előtt, így a többi mezőben lévő érdekes gondolat nem vonhatja el a figyelmedet. Csoportos online ötleteléshez, közös munkához ez a megoldás pláne kiváló!

Ha nincs kedved pepecselni egy prezis mandala létrehozásával, ajánlom ezt a mandalás prezi templétet. Ha az előnézet alatt lévő “save a copy gombbal” lementesz magadnak egy szerkeszthető változatot, akkor egyből kezdheted is az agymunkát.

Jó ötletelést!

Hozzászólások

hozzászólás