Hogyan válassz pszichológust?

Nem mindig könnyű eligazodni a sok-sok segítő szakember, módszertan, fokozat között – mondok néhány szempontot, ami alapján találhatsz olyanokat, akikkel jól tudhatsz együtt dolgozni. 

Kérj ajánlást!

Kérdezd meg a barátaidat, kollégáidat, ismerőseidet, tudnak-e valakit, akivel jó tapasztalatuk van. Zárt facebook csoportokban gyakran találkozom vele, hogy valaki coachot, pszichológust, segítőt keres – és sok szimpatikus, tapasztalaton alapuló ajánlást kap.

Ennek merészebb verziója – amivel egyelőre még nem találkoztam -, ha a saját facebook faladon folytatod a keresést. Lehet, hogy tartunk már ott, hogy ilyesmit ne legyen ciki megcsinálni? Ahogy sokan kiírják, hogy jó asztalost, orvost, szobafestőt, mosógépszerelőt, némettanárt keresnek… miért ne kereshetnénk pszichológust is? Ha valaki ajánl, az egyben egy vallomás és bíztatás is: igen, ő is volt, hasznos volt. 

Keress a google-ben és a pszichológuskeresőn!

Nézegess meg néhány szakembert a saját preferenciáid szerint! Férfi vagy nő legyen (vagy nem lényeges)? Hol legyen a rendelője? Online is vállaljon? Mennyit szánnál rá szívesen? Legyen-e valamilyen téma specialistája?

Ha találsz valakit, olvass utána – vagy ha van honlapja, médiamegjelenése: olvass tőle! A szavait olvasva megérezheted, olyasmi szavakra van-e szükséged, mint amiket olvasol. 

Néha van, hogy a legfontosabbak a kemény tények: hol dolgozik a kiszemelt szakember és mennyibe kerül nála egy beszélgetés…

Tíz éve még vígan elmászkáltam a város másik felére egy jó terapeutáért, de amikor már anyakoromban kerestem szakembert, a szimpiség mellett a második legfontosabb az volt, közel van-e, útba esik-e. Az illetőnek amúgy saját honlapja sem volt, de egy kétmondatos leírás és a végzettségek listája alapján úgy döntöttem, megér egy próbát. A dolog bejött! Négy éve már, hogy mindig őt keresem, ha olyan a helyzet, és a barátaimnak is őt ajánlom nagy szeretettel. 

Inkább válassz, mint ne

Szedd listába azokat a szakembereket, akikkel a fenti szempontok alapján el tudsz képzelni egy jó beszélgetést – akár tedd sorrendbe is őket. Nem kell – és ebben a fázisban nem is lehet – A TÖKÉLETEST megtalálnod. Hogy épp neked való lesz-e az illető, azt végüiis mindig az első beszélgetés dönti el: pusztán ajánlás és online cuccok alapján pszichológusként sem tudtam mindig jól dönteni. A fenti helyrajzi választás pont egy jó sztori, de volt már olyan is, hogy mellényúltam, és ez csak az első beszélgetés során derült ki.

Éppen ezért a keresésnek e legelső fázisában éppen elegendően jó az is, ha egy elegendően jó pszichológust találsz, és már meg is eresztheted a telefont vagy emailt időpontkérésre. Készülj fel, előfordulhat, hogy az illető csak egy-két hónapra előre tud időpontot adni. Ha neked oké ennyi várakozás, foglalj időpontot magadnak. Ha nem szeretnél várni, haladj tovább a listádon. 

Szűrj módszer alapján – vagy ne

Nekem amúgy a közeli terapeuta keresésekor könnyű dolgom volt, mert eleve egy módszerre, a hipnózisra, hipnoterápiára kerestem rá, így csak kétjegyű volt az a szakembermennyiség, amin át kellett rágnom magam.

Megnézheted – és megguglizhatod – a szimpatikusnak talált pszichológus honlapján található módszereket, de akkor se izgulj, ha “kognitív terápia” (CBT),” dinamikus szemlélet”, “személyközpontú”, “hipnoterápia”,  “megoldásfókusz” kifejezések nem sokat mondanak. A kutatások szerint a segítő beszélgetések eredményességében elég kis szerepet játszik a módszer. A fő lényeg az, hogy milyen kapcsolatot tudsz kialakítani a segítőddel, és hogyan képes ez a kapcsolat a te saját erőforrásaidat, lehetőségeidet aktiválni. 

Lényeg a kapcsolat

Szakember és szakember között nincs akkora különbség, mint aközött, hogy elmész vagy nem mész el pszichológushoz. Nem életre szóló elköteleződés ez! Ha mégsem váltja be a hozzá fűződő reményeket, bármikor abbahagyhatod, pláne az első alkalom után meg egyáltalán nem is ciki. Én szoktam bíztatni is a klienseimet, hogy bár az ülés hivatalos ideje 50 perc, ha már 20 után azt látják, hogy a beszélgetés nem vezet sehova, vagy nem érzik velem a vibe-ot, akkor nyugodtan szóljanak és a maradék harminc percben inkább menjenek és vegyenek maguknak egy fagyit, ahelyett, hogy fölöslegesen töltik az időt.. 🙂 

Teljesen biztosan jó jel, ha az úgy érzed, tudsz beszélni azokról a (sokszor nehéz) dolgokról, amik neked fontosakl illetve érzed, hogy a segítőd figyel rád, tiszteletet ad és megért. (Vannak pszichológusok, akik maguk is feltesznek erre vonatkozó kérdéseket egy-egy ülés után, akár írásban is.) Ha megvoltak ezek a jó jelek, akkor nyugodtan bookolhatsz még egy ülést. Gratulálok, jó pszichológust találtál!

Lényeg az eredmény

A jó pszichológus és terápia legfontosabb ismérve ezzel együtt mégiscsak az eredmény: a kapcsolódás minősége csak egy eszköz a változáshoz, haladáshoz. Hasznosnak látod-e a beszélgetéseket és látod-e magadon (kezdődni) azokat a változásokat, amiket a terápia elején akartál magadnak? Ha a válaszod igen, akkor nyugodtan bookolhatod a következő alkalmat. (Vagy pont, hogy nem, hiszen, ha elérted, amiért mentél, és ismét rendben vagy, akkor mehetsz fagyizni. 🙂)

Egy okos pszichológus klassz kutatásai szerint ha 8 alkalom környékén nem érzékeled a változást, akkor utána sem fogod. Szerintem még ilyenkor sem késő valahogy jelezi a terápodnak, hogy valamit másképp szeretnél. Szintén eszerint a kutató szerint: a hasznos terápia a kapcsolati elszúrások és megjavítások sorozata. Ha megvan a kapcsolat a pszichológusoddal, dolgozzatok együtt azon, hogy kitaláljátok, hogyan lehetne jobban a hasznodra a folyamat. 

Ha ez mégsem sikerül, valószínűleg akkor sem volt teljesen haszontalan a folyamat. Ha mást nem, megtapasztaltad és megérezted, milyen is, hogyan is működik ez a formátum. Fontos, hogy egy eredménytelen folyamat nem befolyásolja egy következő sikerességének esélyeit: haladj cska nyugodtan tovább a listádon!

Kedvet kaptál? Természetesen keress engem, de ha nem, akkor inkább mást, például a pszichológuskeresőn.

Hozzászólások

hozzászólás