Hogyan válassz coaching képzést?

Az elmúlt pár évben itthon is egyre több coachingiskola és -tréning érhető el. Ez egyfelől jó, mert a sokadalomban minden tanuló megtalálhatja a számítását. Másfelől kockázatos, hiszen a felhígult kínálatban rossz minőségű (hú, de pc-n fogalmaztam!) képzésekbe is könnyebb belefutni. Nem könnyű a választás, főleg, ha valaki mindenféle coaching / tréning előismeret nélkül vág neki az infótengernek. Először leírom, én milyen szempontokra figyeltem az iskolakereséskor, aztán néhány konkrét képzési programot is végignézek. Hátha így te is kicsit könnyebben indulsz majd el a keresésben.

Célkitűzés

Kezdd úgy, ahogyan egy coaching folyamatot is kezdenél: célmegjelöléssel. Szedd össze, mik a céljaid ezzel az egész coach-csá válással. Úgy érzed, tök jó coach lennél, de nincs semmilyen segítői tapasztalatod? Nem akarsz coach lenni, csak önismeretre vágysz? Segítőként már coacholsz, de szeretnéd rendszerezni a tudásod? Vagy hallottad, hogy a coachinggal jó pénzt lehet keresni, és meg akarod tudni, hogyan? Minél jobban tudod, mit akarsz, annál könnyebb lesz eldöntened, hogy melyik program számodra a nyerő.

Pénz

Vannak, akik szerint a pénz fontos szempont a tuti képzés kiválasztásában. Az egyik felem erre helyesel: igen, a realitásokat figyelembe kell venni. A másik felem viszont azt mondja, hogy ha már befekteted a pénzed… akkor menj biztosra. Hiába választasz olcsó(bb) képzést, ha a végén nem vagy elégedett, akkor csekély vigasz, hogy legalább spóroltál kétszázezer forintot, merthogy másik kétszázat meg kidobtál az ablakon. Ugye nem gagyi coach akarsz lenni? Akkor ne gagyi suliba menj! Inkább várj még egy évet vagy kérj részletfizetést, vagy valami.

Nyilván a képzés árát nem lehet figyelmen kívül hagyni, de szerintem semmiképp se ez legyen az első szempont.

Idő

Mikor a sulikat nézegettem, az idői ráfordítás legalább annyira elgondolkodtatott, mint a pénz… Fájdalmas volt belegondolni, hogy pl. tizenkét tavaszi hétvége közül én hatot a családom helyett idegenekkel, és jó levegő helyett tréningterembe zárva fogok tölteni. Egy alapos képzés viszont sok idő.  Nem feltétlenül azért, mert akkora az anyag, hanem mert a coach a személyiségével (is) dolgozik, aminek a fejlesztéséhez idő kell.

Egy másik lehetséges gondolatmenet, hogy akármilyen hosszú képzésre is mész, coachként soha nem leszel “kész”. Így az első tréninged után mész majd a másodikra, harmadikra új irányzatokat és eszközöket tanulni. Ha így gondolkozol, akkor ésszerűbb lehet egy rövidebb bevezetővel kezdeni, a többit pedig majd utána meglátod.

Ami viszont biztos: légy gyanakvó az intenzív, szuperintenzív, több mint száz módszert megtanító, mindenbe belekóstoltató, gyors, és woww, de hatékony programokkal. Szerintem Te sem szívesen járnál olyan segítőhöz, aki egy négy napos gyorstalpalón tanulta ki a szakmát.

Papír teszi a coachot?

Bár semmilyen ipari kamara vagy szakmai bizottság nem büntet meg, ha csak úgy kiírod magadra, hogy coach vagy, azért ebben a szakmában is vannak licenszek, amik a minőség biztosítékai lehetnek. A legelterjedtebb (és szerintem legjobb) a Nemzetközi Coaching Szövetség (International Coaching Federation = ICF) által működtetett három szintes minősítési rendszer. Ha egy coach neve mögött látod, hogy ACC (Associate Certified Coach), PCC (Professional Certified Coach) vagy MCC (Mester!), az azt jelenti, hogy ő nem csak levizsgázott, de jelenleg is aktívan coachol – valószínűleg szakmailag korrekt módon.

Ha a neved mögé kapható betűkre is hajtasz, mindenképp ICF akkreditált képzést válassz! De még ha hidegen is hagy a hivatalos coach “diploma”, akkor is: az ICF védjegye tök jó biztosíték arra, hogy egy képzés tényleg minőségi. Nálam legalábbis ez erős szempont volt a válogatás során.

(Lehet, hogy a képzést tartók között találsz ACC / PCC / MCC minősített coachokat, de neked a papírhoz nem ez a fontos, hanem az, hogy maga a képzés minősített-e. Az ICF honlapján meg tudod nézni minősített coachok és az akkreditált képzések listáját is.)

És akkor mutatom, én melyik sulikat néztem meg alaposabban, és mit lehet tudni róluk honlap, nyílt nap, saját élmény vagy iparági pletykák alapján.


Flow Coaching School (FCS)

Tény, hogy a Flow Csoporttal (az első munkahelyem <3) teljes mértékben elfogult vagyok. De azért a számok is azt mutatják, hogy a Flow nem csak szerintem megkerülhetetlen a szakmában.

Ez az iskola Gestalt pszichológiai alapokra épül, és két, opcionálisan választható személyiségmodellel is megismertet – amik azért elég jól jönnek a coaching során. A piacon elérhető egyik legdrágább* képzés, az ára (a kiegészítő képzések nélkül és early birdként) nettó 680.000 forint. Ezért cserébe tíz napnyi tréning jár, de a képzési “szünetekben” – tehát a képzési napok közötti időben – zajló házi feladat legalább olyan fontos része a tanulásnak, mint a tréningteremben eltöltött idő. Egy igazán alapos programban – szerintem – feladat, hogy vigyél végig egy igazi coachingfolyamatot az elejétől a végéig, saját ügyféllel és az iskolától kapott mentorral vagy szupervízorral. A Flow Coaching Schoolban van ilyen feladat, méghozzá a legjobb mentorokkal. A képzés minőségére nekem amúgy Erős Ila is garancia még. Tőle flows kollégaként a leghétköznapibb helyzetekben is csomót tudtam tanulni.

Lemma Coaching**

Ezt a sulit azért veszem bele a felsorolásba, mert a neten sokszor belefutottam, és hátha te is bele fogsz. Ami vonzó a képzésben, az az ára: nagyjából nyolcvan tanórát kapunk akár már 195.000 forintért. (A honlap szerint száz óra, de gőzöm sincs, ez hogy jön ki…) Szintén klassz, hogy a csoportok hétköznap este vannak, szóval a képződésünk nem rabol el tőlünk drága hétvégéket. Az idő és pénz szempontok alapján ez a suli befutó – viszont nem véletlenül mondtam, hogy ne ez a kettő legyen a választásod alapja.

Ami elsőre gyanús, hogy a honlap azt írja: a személyes változás és coach-csá válás garantált. Lehet, hogy rosszul hangzik, de egy ilyen képzés szerintem semmit nem garantálhat, legfeljebb azt, hogy megfelelő feltételeket teremt a változásodhoz. De a te személyes változásodért te magad vagy a felelős, innentől kezdve azt senki más nem garantálhatja. A coach-csá válás meg olyan, hogy mindenki maga dönti el, de leginkább talán akkor vagy coach, ha tényleg coacholsz is. Ez pedig megint olyasmi, amit még te se tudsz magadnak garantálni, nem hogy más.

A tananyag nagyon sok témát érint (rendszerszemlélet, NLP, tranzakcióanalízis, megoldásorientáció), és ezek közül több eléggé ezoterikusnak tűnik (EFT, spiráldinamika). Végülis nem gond, csak tudd, hogy ez utóbbiak nem feltétlenül pszichológiailag megalapozott módszerek.

Az már viszont gáz, hogy a honlap nem kicsit félreérthetően fogalmaz az ICF akkreditációval kapcsolatban: “Az összes európai és ICF, stb. coach kvalifikációs úton elfogadott lépcső, mert az elvárt coach kompetenciákat adja”. Helyből fura, hogy minden kvalifikációs rendszerben elfogadott, de még ezzel együtt is úgy lehet érteni, hogy ezt a képzést be tudjuk számíttatni az ICF minősítésünk során. Valójában a Lemmás képzés nem szerepel az ICF adatbázisában, vagyis nem igaz, hogy a “kvalifikációs úton elfogadott lépcső”. Innentől kedzve számomra az egész etikailag kérdőjeles.

A képzés elvileg mostmár nem is fog indulni, a honlapját viszont mindenképp tanulságos végignézni, hogy ha hasonlót látsz, magadtól is észrevedd a furcsa elemeket.

Coach Akadémia

Ez a képzés pont az előző ellentéte. Sokáig, kilenc hónapig tart és ára is van rendesen, szuper early birdként nettó 730.000 forint. Nagyon klassz és szerintem haladó szellemiségű, hogy a honlapon rengeteg releváns és hasznos infó érhető el, például a teljes tematika is. A pszichológiai elméleti háttér itt a személyközpontú megközelítés, ami szerintem az egyik legjobb a coachinghoz. Van benne sok-sok gyakorlás, videós megpróbáltatások (!) és mentorált saját, igazi coaching folyamat.

Minden kétséget kizáróan ICF akkreditált képzés, hiteles, szépségesen akkreditált coachokkal. Külön vonzó, hogy az ország egyetlen MCC-jével (Master Certified Coach), Turai Ledával is találkozhatsz, ha ide jelentkezel.

(A fentebb leírt nappali képzésnek van egy – szintén ICF minősített – esti kistesója is. Ez utóbbi jobban teljesít a pénz+idő, és cserébe rosszabbul az alaposság tekintetében.)

Coaching Határok Nélkül (CHN)

A képzés alapítója és vezetője, Ábri Judit, coaching téren megkerülhetetlen. Sok-sok rendezvényt szervez, kapcsolódási lehetőségeket teremt, inspirál, ismeretet terjeszt. Egy tréning során – ahol mindketten résztvevők voltunk –  hiteles, korrekt szakembernek ismertem meg.

A CHN képzés nyolc napos, kb. 420.000 forint, és nagyon-nagyon széles körű tudást mutat be. Elmondhatatlanul szimpi a programban, hogy nem csak bemutatja a coaching műfaj gazdagságát, hanem ehhez más irányzatok legjobb szakembereit hívja meg. (Érted! A saját képzésedbe meghívod a konkurenciát előadni. Nem rossz!) A sok szakemberrel, irányzattal, stílussal és témával való találkozás szuper inspiráló lehet. A programnak ráadásul része az aktuális CHN-es workshopokon való részvétel, aminél jobb networking lehetőség nem is kell! 

A sokszínűség nyilván azt is jelenti, hogy a program nem az egyes irányzatokban való alapos elmélyülés terepe. Mentorral kísért saját coachingfolyam például nincs is benne, de házi feladat nélkül azért itt sem marad a résztvevő: a modulok között sok-sok kiscsoportos gyakorlás és szakmai konzultáció zajlik.

Ez a neked való képzés, ha úgy gondolkozol, hogy első körben az alapok mellett ismerkednél a szélesebb magyar és nemzetközi coaching palettával is, hogy megtaláld a neked való embereket és módszereket – amikbe majd a további képződésed során ásod bele magad.

Solution Surfers / Megoldásközpontú rövidcoaching 

A SolSurfer képzés épp a CHN ellentéte: az alapok mellett egy konkrét irányzatban ad nagyon alapos és átható tudást. A tréningnek én egy rövidített, három napos verzióján voltam, ami – tök komolyan mondom – megváltoztatta az életem. Ha megtehetném, akkor garantálnám, hogy neked is meg fogja. De ugye nem tehetem meg.

A méltán divatos pozitív (erőforrás-orientált) gondolkodás mikéntjéről a legtöbb humbug new-age mozgalom kábé annyit mond: gondolkodj pozitívan és ne gondolkodj negatívan! (Egy korábbi bejegyzésben már írtam erről.)

Ehelyett a megoldásközpontú hozzáállás igazi, humbugmentes, pszichoterápiásan is megalapozott pozitív gondolkodás. Az egész ott kezdődött, hogy fölösleges szanaszét elemezni a problémát, mert ez mindenkit csak lehúz. Ha viszont a megoldásokat vesszük szemügyre, akkor egyre jobban kedvet kapunk hozzájuk. Végülis mi a coaching lényege, ha nem ez?

Az alapozó tréning időben 63 óra, pénzben pedig 565.000 forint. Ha pedig tetszett az egyes számú képzés, akkor irány a briefcoaching második szint!

Gordon T.A. – Coach Képző Akadémia

Egy éve benéztem ennek a képzésnek a nyílt napjára: teljes mértékben azt kaptam, amit a honlap alapján vártam. Aki ide jelentkezik, az a személyiség- és készségfejlesztésen túl tutibiztos, hogy szilárd elméleti alapokat kap, vagy rendbe tudja rakni a gyakorlatban már megszerzett tudását. Mindez nem azt jelenti, hogy itt nincs gyakorlat – gyakorlat nélkül a coachingtanulásban nincs semmi! -, csak azt, hogy számomra nagyon vonzóan strukturált az a tematika, amire a gyakrolat épül.

A program alapja Thomas Gordon modellje és a Tranzakcióanalízis (ez a névben szereplő T. A), amiket az ember akkor is tök jól tud használni, ha végül nem lesz belőle coach. (Ezen belül Eric Berne: Emberi játszmák című könyve fogja megváltoztatni az életed…)

A képzés szép hosszú, 136 óra, ehhez képest az ára kedvező: 585.000 forint. Van benne saját mentorált coaching folyamat, amihez még ügyfelet is segítenek szerezni – ahogy az a nagykönyvben meg van írva. 

A kemény tényeket összegezve:

Coaching sulik tábla


Ez a hat program természetesen semennyire nem meríti ki a hazai kínálatot, de az áttekintésük talán már elegendő alap ahhoz, hogy mindenféle coaching jártasság nélkül is elindulj a válogatásban. A százezrek utalása előtt mindenképp nézz el a szimpatikus képzések nyílt napjaira, vagy az adott cég valamilyen rövidebb rendezvényére is!

Te tényleg nagyon eltökélt vagy az iskolakeresésben, hogy végigolvastad ezt a hosszú cikket: nice job! De azért vedd számításba, hogy én is csak a saját, szubjektív véleményemet írtam le. Ha valami sért, jobban tudod vagy másképp látod, ne habozz, írd a cikk alá kommentbe!

*az árakat nem viszonyítottam a képzések hosszához.

kép

Hozzászólások

hozzászólás