Hogyan ne szúrd el a prezintációdat az utolsó pillanatban

Előfordult már, hogy napokon át teljes erőbedobásal készültél egy fontos prezentációra, amit az utolsó pillanatban majdnem / teljesen tönkretettél egyetlen apró hibával? Mivel szerencsére mások már voltak (voltunk) ilyen hülyék, neked többé nem kell. Mire figyelj, hogy ne járj rosszul egy prezi.com-os prezivel? 

Ne bízz a felhőben!

Hiába gondoljuk, hogy manapság már mindenhol van net, azért érhetnek meglepetések. Még egy menő helyen is előfordulhat, hogy abban a szobában / emeleten / sarokban botrányosan gyenge a jel. Olyan is van, hogy tegnap még működött (és holnap is működni fog), csak valamiért ma nem működik a hálózat. A másik dolog, hogy a prezi.com működése sem 150%-osan stabil. Persze ha gond van, a prezis srácok azonnal nekiesnek a munkának, és 1-2 órán belül rendbehoznak mindent. De, ugye, nem kockáztatnád, hogy ez az 1-2 óra pont egybeessen annak a prezinek az időpontjával, amin az előléptetésed múlik?! Hogy ne légy Te is dühös kommentelő a prezi facebook oldalán, a nagy nap előtt mindenképpen töltsd le a prezidet, hogy offline is le tudd vetíteni.

Ne bízz az adathordozóban!

Ha a fentiek szerint letölted a prezidet, még mindig hoppon maradhatsz. Egy kis, két gigás pendrive bőven kicsúszhat a lyukas zsebedből, vagy eltűnhet a táskád mélyén úgy, hogy csak két nap múlva találd meg. Akkor mész biztosra, ha legalább két offline adathrodozóra elmented az anyagot. (A formátum módosításával átküldheted magadnak ímélben is, bár ha nincs net, ezzel nem leszel kisegítve.) Kissé paranoiás hozzáállás? Lehet. Egy fontos prezentáció előtt szerintem épp ilyen hozzáállásra van szükséged.

Bízz inkább magadban!

Egy prezis prezi sohasincs igazán készen. Minden átnézésnél találsz benne olyasmit, ami lehetne még jobb. A csinosítgatásnak is vannak határai: egy-két apróság belefér, de azért aludj is valamennyit a nagy esemény előtt – ez többet ér, mint a  prezi elemeid tökéletes mértani pontossága. A betűtípusok módosítása apró formázásnak tűnhet, de egyáltalán nem az. Ezzel ugyanis a betűk mérete is megváltozik, így minden szöveget újra kell méretezned. Rossz esetben ez több órás munkát is jelenthet.

Lehet, hogy egy új ötlettől vezérelve az utolsó pillanatos pániktól kikészülve átvariálnád az egész prezit. Ehelyett inkább bízz magadban: több napos munkával ilyenre készítetted el, és ezt valamiért jónak gondoltad. Egy 70%-os prezi még mindig jobb, mint egy utolsópillanatos fércmunka. Ha valóban átgondoltad, és tényleg vállalhatatlan a műved, akkor maradj a hagyományos ppt-nél: ez az, amit 1-2 óra alatt össze tudsz dobni. A prezit nem.

Nyilvánosság teszt

Csúnya meglepetéseket kerülhetsz el, ha a prezit már készülés közben is úgy ellenőrzöd, ahogyan használni fogod: vetítés módban, teljes képernyőn. Az előadásod akkor lesz ütős, ha hagyod, hogy a közönség csak Rád és a (mondandódat támogató, kiegészítő) prezidre koncentráljon, elmerüljön benne, ne zavarja semmi. (Tudod, a flow!) Ha a saját gépedről prezentálsz, a fellépés előtt gondoskodj róla, hogy a hallgatóid ne lássanak meg olyasmit, ami nem rájuk tartozik. Ugye nem akarod, hogy a családi háttérképed egyszer csak feltűnjön a kivetítőn?! Érdemes kikapcsolnod az összes futó programot – és a paranioás gondokodás szellemében – legalább az egyik keresőd history-ját is. (Nem akarod, hogy a keresési javaslatok között feltűnjön az “intim masszázs”, amikor az “internship budapest” kifejezést kezded begépelni. Hallottam már necces történeteket interaktív prezentációkról…)

A prezenter legyen veled

Egy esemény szervezői nem mindig gondolnak a biológia törvényszerűségeire. Készülj fel, hogy megközelíthetetlen, vagy nehezen elérhető helyre kell tenned a gépedet. A legextrémebb eset, amit hallottam – egy elég neves szakmai konferenciáról – hogy az előadóknak még egy asztalt sem adtak, a földre kellett tenniük a gépet. Elég ciki, ha egy komplett aerobik órát is be kell mutatnod prezentáció közben (és guggolás, és kettő, három, négy és föl!).

Ha szabályos időközönként haladsz egyik “diáról” a másikra, akkor használhatod a prezi autoplay funkcióját is. Minden ilyen problémát kiküszöböl, ha van egy prezentered – 5000 forintért már lehet kapni -, elvileg az összes típusa prezi kompatibilis. A lényeg, hogy ne a prezi előtt tíz perccel találkozz először a clickerrel. Ha megfelelően paranoiás vagy, akkor egy-két nappal a rendezvény előtt megnézed a helyszínt, de legalább felhívsz valakit, aki segít, és részletesen tájékoztat a körülményekről.

A balul elsülő prezentáció ott helyben persze nem kellemes, de ha egy megfelelően kedves baráti körrel rendelkezel, az évtized poénja lehet belőle. Neked van olyan sztorid, ami teljes facepalm, de pont ezért tanulságos is lehet?

Ha szeretnéd megtanulni a prezi.com használatát, jelentkezz a következő tréningre itt: http://treningek.szaboorsi.hu/prezi-trening/

Hozzászólások

hozzászólás