Egy troll százat csinál

‘It’s okay to lose control’ – szól a Reddit egyik alapítójának tanácsa azoknak, akik nagyot akarnak durrantani a közösségi médiában. Az internet népe viszont nem mindig vicces és kedves, néha csak vicces, néha pedig még az sem.

Az egy dolog, hogy közösségi aktivitásra épülő kampányok kihívják maguk ellen a trollokat. De más tészta, ha becsúszik egy pár kukis-cicis bevásárlószatyor egy sikeres kampányba, és más, amikor egy projekt száznyolcvan fokos fordulatot vesz, netán összeomlik. Jöjjön három céges / társadalmi kezdeményezés, ami úgy igazán szét lett trollkodva.

Tay, a Microsoft szexchat botja

Aki persze nem szexbotnak indult, hanem egy tanulékony twitterező tinilánynak, akivel élmény beszélgetni. A vicces (?) twitterezőknek köszönhetően az izgi AI kísérletből kevesebb mint 24 óra alatt egy (izgi) PR katasztrófa kerekedett: az account fura dolgokat kezdett mondani például Hitlerről, a nőkről, a zsidókról és khm, mondjuk, hogy kissé túl pajkosan viselkedett a társalgópartnereivel. Persze csak azt ismételgette vissza, amit online tanítómestereitől hallott.

A dolog vége az lett, hogy Tay az első, emberekkel töltött napja után iszonyúan kifáradt, és elment pihenni. Vagyis a Microsoft egy kicsit szünetelteti és továbbképzi a botlányt. Nekem fura, hogy a cég nem gondolta végig előre ezt a szcenáriót (az ilyesmi, még filmben is gyenge), végülis a kísérlet nem eredmény nélküli. Ugyan a machine learning-re vonatkozóan nem biztos, hogy sok új tapasztalat jött össze, a közösségi médiás durrantás sikerült. A Microsoft reakciójából úgy tűnik, ők – a reddites tanácssal ellentétben – nem szeretnék kiadni a kezükből a kontrollt. Szerintem ez esetben nem is baj.

A budapesti Stephen Colbert-híd

Ha hidat nem is neveztek el Stephen Colbert, amerikai humoristáróll (még!), a “legjobb netes trollkodás evör” díj biztosan az övé.

2006-ban a magyar kormány meghívta a net népét, hogy találják ki együtt Budapest új hídjának nevét. Első körben a legtöbb szavatazot a “Chuck Norris híd” kapta, szóval mi, magyarok sem szerepeltünk rosszul trollságból. Aztán jött Colbert, és többször is megkérte a nézőit, hogy szavazzanak a “Stephen Colbert híd” névre. Az elnevezés két fordulóban is nyert – megelőzve Chuck Norrist, Zrínyi Miklóst és Szent Istvánt is.

A névadásnál a szavazás eredményét végül nem vették figyelembe, de a híd végső nevének ötlete (Megyeri híd) egy netes szavazótól érkezett – szóval a projekt tulajdonképpen eredményes volt.

Is it okay to lose control? Vicces lett volna egy Stephen Colbert híd Budapestre, de annyira talán mégsem… Bár volt, aki rossz néven vette a tréfát, a kormány szerintem kellő lazasággal kezelte a váratlan helyzetet. Az amerikai magyar nagykövet meglátogatta Colbertet a műsorában, elismerte a győzelmét, de azt is leszögezte, hogy a híd nem az ő nevét kapja majd. A humoristának így is annyira bejött a dolog, hogy azóta minden online névszavazásra benevezi magát.

Mr Splashy Pants, a közösségi púposbálna

A Greenpeace bálnájának névválasztási projektje talán a legjobb sztori arról, miért (és mikor!) érdemes hagyni, hogy a net népe eltérítsen egy közösségi kampányt.

A Greenpeace 2007-ben a japánok antarktiszon történő bálnairtása elleni tiltakozását szerette volna nagy dobra verni azzal, hogy közösségi névválasztót hirdetett egy nyomkövetővel ellátott púposbálnának. A projekt körül rövid időn belül – egyébként némi csalást követően – hatalmas lelkesedés alakult ki. Végül pár hagyományos és romantikus nevet megelőzve a cuki “Mr Splashy Pants” (mondjuk, hogy Nedvesgatyó úr) elnevezés tört az élre. Méghozzá nagyon.

A Greenpeace-nek komoly dilemmát okozott az ügy, de végül úgy döntöttek, hogy mókásnak minősítik az esetet, és elfogadják a szavazók akaratát. Ami jó, hogy a kampány elérte a célját (miazhogy!): a jó ügy híre egy csomó-csomó emberhez eljutott, tulajdonképpen ingyen. És mi a rossz? Hát semmi! Még a japánok is megkegyelmeztek egy időre a szóban forgó ötven bálnának.

A Reddites srác ezzel az esettel támasztja alá, miért érdemes hagyni, hogy egy social kampány irányítása “kicsússzon a kezünkből”. De mi van, ha a szavazók nem olyan mókásak cukik, mint Mr Splashy Pants névadói? És mi van, ha nem egy bálnáról szó, hanem valami súlyosabbról… mondjuk egy hídról. Kíváncsi lettem, mit mondana Tay esetére a Reddit alapító.

Hozzászólások

hozzászólás