Digitális névjegy papíron

Mivel nem szeretem a papír alapú névjegykártyákat használni, remélem, hamarosan eljár felettük az idő. Miért mondom?

 • A papír névjegykártyákat különleges tokban kell tartanod. Mindig jó állapotban kell, hogy várják a kilövést, így átmenetileg sem teheted be farzsebedbe, vagy a pénztárcádba.
 • Mindig nálad kell, hogy legyenek – sosem tudhatod, mikor lehet szükséged rájuk! Ez a tény az előző ponttal kiegészülve kifnomult intelligencia számára is megoldhatatlan problémakomplexumot képez.
 • A papíros névjegykártyát macerás módosítani. Előfordul, hogy megváltoznak az adataid. Vagy egyszerűen hóbortból szeretnél valamit újítani rajta. Már egy ártatlannak tűnő ímélcím, vagy telefonszám változás is meghaladja egy papír névjegykártya intelligenciáját.
 • A kapott névjegykártyák tárolására is maga a rémálom. Archeológusok szerint a 80-as, 90-es évek maradványa ez a praktikus műanyag névjegykártyatartó eszköz – a folyamatos hozzáférést (lásd alább) azonban ezzel sem biztosíthatod. Hasznos kézi megoldás, ha a kapott névjegykártya adatait azonnal átírod a telefonkönyvedbe. Ennek automatizálására használhatsz egy csomó féle appot is, az ingyenes CamCard Lite – ot az öt dolláros Business Card Reader -t, vagy a kártyák képét is könnyen kezelő WorldCard Contacts -ot. Egészen megdöbbentő megoldás a WorldCard Pro, a 180 dolláros névjegykártya-olvasó és kezelő szörnyeteg. Egy külön scanner, ami lényegében ugyanazt tudja, mint bármelyik említett alkalmazás. Biológusok szerint a WordCard Pro evolúciós zsákutcának bizonyult, csupán néhány élő példányát tartják számon. (Ha jobban tudod, mint a biológusok, kommentelj!)
 • Papírból vannak. Egyrész jajj, a fááák!!, másrészt nem praktikus. Próbálom kiiktatni a papírt az életemből – szerintem mások is, például Te is? Megtanultam, hogy ha van olyan dolog, amit nem akarok elhagyni, elfelejteni, és bármelyik pillanatban szükségem lehet rá, annak a dolognak a telefonomban van a helye. Szigorúan! Ha valamit, ami fontos, papíron kapok meg, lefotózom.

A legjobb névjegykártya a telefonodon van!

De miért kell ez a fura csavar, hogy papír névjegyeket digitalizálunk, ha a névjegykártyánk lehetne eleve digitális formájú is? Végülis mi egy elektronikus névjegykártya ehhez képest, ilyenek meg vannak, akkor használható e-névjegykártyák miért nincsenek? Nézzük, milyen lehetne, milyen legyen egy elektronikus névjegykártya!

 • Szép, személyre szabható, kifejező – szeressük megmutatni másoknak, lehessünk olyan büszkék rá, mint az első névjegykártyánkra. Jó lenne, ha nem csupán egy adathalmaz lenne, de valamilyen esztétikai élményt is nyújtana, mint egy papír névjegykártya.
 • Könnyen elkészíthető – ne kelljen megrendelnünk semmilyen nyomdából, és hetekig várni rá. Ne kelljen különleges papírra kinyomtatnunk és bénáznunk a feldarabolással.
 • Élőben is átadható, cserélhető – én szeretném, ha az átadás rítusa megmaradna. A kártyát kísérő mosoly vagy kézfogás ugyanúgy minket fejez ki, mint a névjegy külalakja, vagy a tartalma. Tehát az “átküldöm ímélben“, vagy a “keress rám” maszek megoldások nem rúgnak labdába.
 • Egyszerű adatkezelés- a kártya adatai mentődjenek automatkusan a kontaktjaink közé, a kártyán szereplő fényképpel együtt.
 • Átjárható – sokféle operációs rendszeren működjön, a különbözőség ne legyen akadálya az ismerkedésnek.
 • Okostelefonostáblagépes – ne kelljen rá külön odafigyelnünk, bepakolnunk, ellenőriznünk. Pláne nem akarunk névjegykárya olvasó szörnyetegeket a táskánkban tudni!
 • Integrált – minél tobb más rendszerrel lehessen összekötni (telefonkönyv, mail, önéletrajz, táblázat, linkedIn megatöbbi)

Hogy milyen digitális névjegyrendszerek közül választhatunk, azt ebben a táblázatban gyűjtöttem össze. Ha van még ötleted, hozzá tudod írni, szerkeszthető. Az én kedvencem az about.me nevű szolgáltatás. Az ítéletem viszon nem szigorúan a következetes összehasonlításon alapul: azért szeretem az about.me-t, mert szép. Ráadásul szinte ingyen kinyomtattathatod néhány példányban a moo.com-mal. (Innentől jöttem én zavarba, mert a kedvenc digitális névjegykártyám gyűlölt papírtestet öltött…)

Melyiket tedd az önéletrajzodba?

Szerintem azt, amelyik neked a legjobban tetszik. Annyi biztos, hogy egy félét minimum illessz bele. Vagy a fentieknél  jöbb ötleted is van?

Mutasd!

about.me

Hozzászólások

hozzászólás