Az internet nem anonim

Az interneten sokszor úgy érezhetjük, névtelenek vagyunk, a tetteinknek nincsenek következményei, vagy ha mégis lennének, úgysem érnek el minket. Bizonyos online csatornákon ez igaz is. A facebook tipikusan nem ilyen: a felhasználók jelentős része valós adatait, valós arcképét és/vagy saját nevét használja. Te is? Akkor jobb, ha tudod, hogy az internet (de legalábbis egy jó része) nem, vagy nem teljesen anonim. 

A facebook szabályzata a nyilvános adatokról

“Nyilvános adatok azok az információk, amelyeket nyilvános célközönséggel osztasz meg, a nyilvános adatlapodon szereplő információk, továbbá az akár Facebook-oldalon, akár más nyilvános fórumon általad megosztott tartalmak. A nyilvános adatok szolgáltatásainkban és azokon kívül is bárki számára elérhetőek, láthatóak vagy hozzáférhetőek lehetnek internetes keresőmotorokon, alkalmazásprogramozási felületeken keresztül, sőt az interneten kívüli médiában, például a televízióban is.

Bizonyos esetekben azok az emberek, akikkel kommunikálsz és dolgokat megosztasz, ezt a tartalmat letölthetik vagy másokkal újra megoszthatják szolgáltatásainkban és azokon kívül is. Amikor a Facebookon hozzászólsz valakinek a bejegyzéséhez vagy kedveled az általa megosztott tartalmat, az adott személy dönti el, hogy milyen célközönség láthatja a hozzászólásodat, illetve hogy te kedveled. Ha ő nyilvános célközönséget állított be, a te hozzászólásod is nyilvános lesz.

Ha harmadik fél által nyújtott szolgáltatást töltesz le vagy használsz, az hozzáférhet a nyilvános adatlapodhoz, amelynek részét képezi a felhasználóneved vagy felhasználói azonosítód, az életkori kategóriád … valamint minden olyan egyéb információ, amelyet megosztasz az adott szolgáltatással. Az ilyen alkalmazások, webhelyek vagy integrált szolgáltatások által gyűjtött adatokra a saját felhasználási feltételeik és szabályzataik vonatkoznak.”

Mit jelent ez? A kommentjeid – a fényképeddel és akár az iskoláddal / munkahelyeddel együtt – megjelennek azokon a nyilvános fórumokon (facebook vagy más oldalak), ahol a facebookot használtad bejelentkezésre.

Erről bővebben

Digitális kommunikáció

A digitális kommunikáció az információk digitális (online) eszközök segítségével megvalósuló közvetítését vagy cseréjét jelenti önkifejezés, információátadás vagy másokkal való együttműködés és sok más dolog céljából.

Ahhoz, hogy jól kommunikálj (online), érdemes

  • egyrészt tapasztalatból ismerned néhány digitális kommunikációs eszköz működését,
  • másrészt tudnod, hogy egy beszélgetésben mit illik, és mit nem úgy általában.

Ha ez a kettő megvan, akkor akár házilag is kilogikázhatod az online kommunikáció illem- vagy hatékonysági szabályait. (2) Ezek azért nem kőbe vésett szabályok, inkább alakuló, változó szokások, amikről érdemes beszélgetned azokkal, akikkel online (is) kommunikálsz. Például:

  • mit várunk egymástól a közösségi fórumokon, mit ímélben?
  • mit jelent ismerősnek lenni?
  • hogyan éljük túl egy videocset első 15 percét?
  • jó-e és ha igen, hogyan köszönteni szülinapot facebookon?

Mit jelent ez? Ne írj olyat (névvel) a neten, amihez nem szívesen adnád a neved!

Erről bővebben

Meggondoltad magad azzal kapcsolatban, amit mondtál?

Ami biztosan nem fog működni:

“2015. Január 7-étől NEM adok a Facebooknak, vagy a Facebookkal kapcsolatban álló jogi partnernek engedélyt a mind múlt-, és jövőbeli képeim, adataim, vagy bejegyzéseim használatára. Ezzel a kijelentéssel felszólítom a Facebookot, hogy szigorúan tilos közzétennie, lemásolnia, vagy bármilyen más ellenem irányuló intézkedést végrehajtania ezen profil privát és bizalmas adatai alapján. A titoktartás megszegését a törvény bünteti (UCC 1-308-11 308-103 és Római Statútum). MEGJEGYZÉS: A Facebook mostantól egy nyilvános szerv. Minden tagnak ki kell raknia egy ilyen bejegyzést. Ha szeretnéd, lemásolhatod ezt a verziót. Ha nem teszed legalább egyszer közzé, akkor ez lényegében engedélyezi a képeid és adataid használatát. NE OSZD MEG. MUSZÁJ lemásolnod és kiraknod sajátként a profilodra.”

A Facebook adatkezelési szabályzatát a belépéskor elfogadtad – ugye nem akarnál egyoldalúan módosítani egy szerződést? Ha azt szeretnéd, hogy a facebook ne ossza meg az adataidat, akkor te se oszd meg őket a facebookkal, vagy ne a facebook profiloddal regisztrálj más szolgáltatásokra!

Erről bővebben

Mit tehetsz?

A Tevékenységnapló nevű eszközzel tudod kezelni (pl. törölni) azokat a tartalmakat és információkat, amelyeket a Facebook használata során megosztottál.

Erről bővebben 

Az internet nem anonim! Ne posztolj nyilvánosan olyasmit, amit nem a nyilvánosságnak szánsz!

Te ezt már tudtad, de ismersz valakit, akinek hasznos lenne? Oszd meg vele facebookon! 😉

Hozzászólások

hozzászólás