Átnézzem a CV-det? – Ellenőrző checklist az önéletrajzodhoz

Kész az önéletrajzod, de kicsit gatyába ráznád? Összeszedtem, mit szoktam leggyakrabban mondani, mikor átnéztem valakinek a CV-jét! Menj végig az alábbi listán, és tegyél jót az önéletrajzoddal!

Ellenőrizd, hogy:

 1. Egy perc alatt áttekinthető a doksi? (Ennél több ideje nem nagyon lesz rá az olvasódnak…) Hogyan lehetne még egyszerűbb?
  1. Csak azokat az adatokat hagyd meg, amik az olvasód számára fontosak. (Mi a neved és hogyan érhet el.) A lakcímed és a születési dátumod nem kell, ez a teljesítményed szempontjából nem oszt, nem szoroz.
  2.  A végéről a hobbikat is leszedheted, kivéve, ha valami extra menőt (és az állás szempontjából relevánsat) tudsz mutatni. Ezt viszont inkább ne is a CV-be, hanem a motivációs leveledbe írd!
  3. Ha több, mint öt éve voltak, akkor a középiskolát és a nyári gyakorlatokat is érdemes törölnöd. Helykitöltőnek sem kell, nem a hossz a lényeg. (Ha szerinted zavaróan rövid a CV-d, akkor a 6. pontnak örülni fogsz!)
  4. Az eddigi munkáidnál szereplő ‘feladataim voltak’ listákon lehetne még tömöríteni? Fogalmazd meg egyszerűbben (és érthetőbben, hétköznapi nyelven)!
  5. Ha van, vedd kisebbre a fotód!
 2. Tíz évnyi munkatapasztalat most elfér egy oldalon? Ha igen: szuper! Ha nem, akkor kezdd újra 2.1-től. (Akár 20-30-40 évnyi is elférhet, minél tömörebb, annál jobb.)
 3. Ha úgy nézed a CV-et, hogy ne tudd elolvasni, ami rá van írva (pl. hunyorítva), akkor is kivehetők nagyjából benne nagyobb egységek? Vagy inkább egy tál makarónira hasonlít? Ellenőrizd, hogy tényleg egyvonalban kezdődnek-e a soraid és következetesen használod-e a betűtípusokat.
  1. Ha már leírtad, hogy jól megy a word és az excel, akkor ugye nem szpészekkel és enterekkel helyettesítetted a behúzást és a sortáv növelését? A legbiztosabb önéletrajz formátum wordben szerintem a táblázat: így lesz majd a legegyszerűbb, ha később módosítani szeretnél.
 4. Következetes a munkáid, iskoláid leírása? Praktikus az évszám / pozíciód / cég / feladatleírás sorrend, de lehet máshogy is, ha következetes, és minden munkádnál ugyanúgy van. A feladataid leírásánál próbáld meg azokat a tevékenységeket és skilleket kidomborítani, amik a megcélzott munkához is jól jönnek majd. (Vagyis: minden állásra érdemes egy kicsit más, az adott munkának és cégnek megfelelő CV-t és főleg motivációs levelet küldeni. Inkább küldj négy cégre szabott jelentkezést, mint húsz ugyanolyat mindenhova. Mindkét stratégia – mennyiség vs minőség – időigényes, de az első szerintem hatékonyabb.)
 5. Két-három betűtípusnál és / vagy színnél biztosan nem kell több.
 6. A személyes adataid alatt legyen egy pár sor (kb a motivációs levél első fele még rövidebben), ahol leírod, hogy ki vagy te és miért vagy szuper az adott munkára. Ezt úgy hívják, hogy personal profile, és főleg akkor hasznos, ha nincs túl sok / releváns tapasztalatod, de nem csak akkor: egy ütős első benyomást tehetsz vele a sok hasonló CV között (akkor is, ha a motivációs leveledre nem jut idő). Törekedj itt isj az egyszerűségre, az érthetőségre, és ne feledd, hogy a CV-det odaát egy ember olvassa. Csak semmi ‘csapatban és egyedül is megállom a helyem fiatalos munkahelyen gazdagítani a megszerzett tudásommal jó kommunikáció’ bullshit! Legyél őszinte (tényleg!) és add önmagad! Írj valami olyasmit, ami miatt az olvasód emlékezhet rád!
 7. Csakis pdf! Így egyrészt láthatatlanná tehetted az esetleg becsúszott formázási hibákat, másrészt biztosra mehetsz, hogy a műved ugyanúgy jelenik meg az olvasód monitorján, mint ahogyan nálad látszik.
 8. Ha ímélben küldöd a cuccot (de a biztonság kedvéért akkor is, ha nem), ellenőrizd a fájlnevet is. A “CVapunakellenőrzésre6újra” kevésbé elegáns, de valami olyasmivel, hogy “Szabó Orsi_CV_Cégnév” nem nyúlhatsz mellé.

Máris jobb, nem? Ha van még időd és szeretnéd, hogy a CV-d ne csak a HR-eseknek, de az önéletrajz-adatbázisoknak is a barátja legyen, akkor menj végig ezen a listán is! De amúgy szerintem kész és eléggé klassz a CV-d: küldheted! 🙂

kép

Hozzászólások

hozzászólás